tiistai 21. kesäkuuta 2011

Raparperi-vadelmapiirakka



Tämän piirakan houkutteleva ohje löytyi uusimmasta Maku-lehdestä, ja pakkohan sitä oli heti päästä kokeilemaan. Ja hyvä että kokeilin; appivanhemmat piipahtivat sopivasti yllätysvisiitille.

Pakko sanoa, että piirakan nimi on lehdessä mielestäni todella harhaanjohtavasti Vadelma-mantelipiirakka. Piirakkaan nimittäin tulee 400 g raparperia. Mutta sepä sopii minulle paremmin kuin hyvin. Laitan tähän reseptin, kuten se lehdessä on, vaikka itse teinkin pieniä muutoksia, lähinnä olosuhteiden pakosta.


Vadelma-mantelipiirakka (ts. raparperi-vadelmapiirakka :) n. 15 annosta

Tarvitaan:
  • 125 g voita
  • 1 rkl sokeria
  • 1 muna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl maitoa
Täyte:
  • 400 g raparperia paloina
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria
Manteliseos:
  • 50 g mantelimassaa
  • 50 g voita
  • 0,5 dl sokeri
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
Päälle:
  • 3 dl vadelmia

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna samalla vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi  maito. Taputtele taikina piirakkavuoan (halkaisija 27 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Laita raparperit ja vesi kattilaan. Anna kiehua noin 8 minuuttia, kunnes raparperit soseutuvat. Lisää hyytelösokeri ja sekoita, kunnes se liukenee. Jäähdytä.

Vaivaa manteliseoksen ainekset sekaisin.

Kaada raparperikiisseli piirakkapohjalle ja ripottele päälle vadelmat. Levitä manteliseos piirakan pinnalle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.


Omat muutokseni liittyivät seuraaviin juttuihin. Pohjan sokerin määrää muutin, laitoin sitä melkein desin, sillä halusin myös pohjaan makeutta, raparperit kun ovat niin kovin kirpsakoita. Hyytelösokeria löytyi kaapista vain puoli desiä, siispä lisäsin täyteseokseen tavallista sokeria ja kiisselimäisyyden sain aikaan pienellä määrällä perunajauhoa. Mantelimassaa ei kaapista löytynyt ollenkaan, vaikka luulin että sitä olisi ollut. Sen sijaan Salaiselta Leivontaystävältä saatua marsipaanimassaa löytyi. Se pelastikin tilanteen, muutoin ei olisi piirakkaan tullut ihanaa kuorrutusta. Siispä kiitos SLY! Ja kyllä siitä massasta vielä koristeitakin tulee :)



Hyvää on piirakka, vaikka hieman ohjetta vääntelinkin ja vaikka raparperi kaikesta sokerista huolimatta oli tosi kipakkaa. Vaniljajäätelö kyllä pehmensi makua juuri sopivasti. Kuvasta ei tullut järin kaunis, sillä taisi olla piirakka vielä hieman liian kuumaa ja siksi valuvaista. Hätähousu mikä hätähousu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita. Kiitos niistä!