keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Hittileivoksia

Pariisin herkuista, macaron-leivoksista on "kuhistu" Suomessakin jo pari vuotta. Kyseessä on eräänlainen täytemantelimarenki. Itse katselin niitä pitkään nenänvartta pitkin ja ajattelin, että mahtaa olla kuivia. Sitten eräissä häissä maistoin kyseistä molluskaa hyvin hyvin epäileväisenä. Ja voi että mitä herkkua se oli! Täytyihän sitä sitten itsekin kokeilla. Tässä tulos:




Pilkullisuus johtuu mantelijauheesta, jossa mantelit on jauhettu kuorineen. Täytyy seuraavalla kerralla tehdä leivokset kuorettomasta versiosta, tulee vielä herkempiä kakkusia. Vähän litteitä näistä tuli myös,  tiedänpä seuraavalla kerralla tehdä marengista jämäkämpää, sillä asia korjaantunee. Sokeri-vesisiirippia pitää siis uskaltaa keittää vähän pidempään. Makua tai koostumusta litteys tai pilkullisuus ei kuitenkaan haitannut, sukkelaan hävisivät :)

Ohjeita näihin herkkuihin löytyy netin täydeltä, oma ohjeeni on täältä. Tuosta ohjeesta tulee tosi iso satsi, n. 150 kappaletta, olettaen että kaikki yksilöt onnistuvat :) Ainakin itse aion tehdä teuraavalla kerralla vaan puolikkaan annoksen, kun harvemmin tarvitsee pikkutarjottavia satamäärin.

Täytteet ovat Kermaruusun ohjeiden innoittamia. Vaaleanpunaisissa leivoksissa on vadelma-maitosuklaaganache eli eräänlainen suklaatahna. Turkooseissa leivoksissa täyte on mustikka-valkosuklaaganache. Resepti on tämä:

Tarvitaan:
  • 40-60 g marja/hedelmäpyrettä
  • 15 g kermaa
  • 100 g suklaata rouhittuna

Kiehauta kerma ja pyre kattilassa. Kaada kuuma liemi rouhitun suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä jääkaapissa. Kuohkeutta voi lisätä jäähtymisen jälkeen vatkaamalla massan. Itselläni tanha oli koostumukseltaan parhaimmillaan seuraavana päivänä, jolloin se oli saanut olla vatkaamisenkin jälkeen riittävän kauan jääkaapissa jähmettymässä. Eri marjoista ja hedelmistä tulee eripaksuisia pyreitä. Kannattaa siis olla tarkkana määrän arvioinnin kanssa, jotta tahnasta ei tule liian juoksevaa. Itse tein pyreet pakastemarjoista ja mustikkaa oli vähän liikaa, täytteestä tuli ehkä hieman liian nestemäistä. Ratkaisuna voisi olla suklaarouheen lisääminen tai vähemmän pyrettä ja/tai kermaa. Hyvä täyte kuitenkin siitä, että makuvaihtoehtoja on paljon. Rohkeasti vaan yhdistelemään.

Macaron-leivosten väliin voi laittaa myös esimerkiksi lime curdia, pähkinäsuklaalevitettä, marmeladia... Seuraava oma täytekokeiluni on ehdottomasti tämä Baileys-täyte.

2 kommenttia:

  1. Näitä täytyisi kyllä kokeilla tehdä!

    VastaaPoista
  2. Sara: Suosittelen, ovat kyllä herkkua. Kurkkasin pikaisesti blogiasi, vaikuttaa ihanalta! Täytyykin tulla jossain vaiheessa pidemmälle visiitille.

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita. Kiitos niistä!