Taannoin kauppaan olivat ilmestyneet ensimmäiset raparperiniput. Eka ajatus: "Pakko tehdä brita-kakku!" Ja niinhän sitten tapahtui :)
Ystäviä tuli sopivasti kylään nauttimaan teetä, britaa ja sympatiaakin :)
Raparperibrita n. 10 hlölle
Tarvitaan:
- 125 g voita
- 1 dl sokeria
- 2 keltuaista
- 1 dl maitoa
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
Päälle:
- 2 valkuaista
- 1,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl mantelilastuja
Raparperihilloke:
- 0,5 l raparperia paloiteltuna
- 0,5 dl vettä
- 0,5 dl sokeria
Täyte:
- 2 dl kuohukermaa tai 2,5 dl Flora Vispiä
- 2 dl raparperihilloketta
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 rkl vaniljasokeria
- 0,5-1 tl inkiväärijauhetta
- 0,5 rkl sitruunamehua
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset vaahdon joukkoon. Lisää maito ja kuivat aineet vuorotellen. Levitä taikina kaapimella leivinpaperille pellille ohueksi kerrokseksi.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppupuolella sokerit. Levitä valkuaisvaahto pohjataikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle. Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia kunnes kakun pinta on kauniin kullanruskea. Marenkinen päällinen nousee paistamisen aikana hauskasti laineille. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan.
Valmista hilloke. Pese, kuori ja paloittele raparperit. Laita kattilaan kiehumaan sokerin ja veden kanssa. Keitä noin 20 minuuttia kunnes raparperit ovat soseutuneet. Jäähdytä hilloke.
Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita hillokkeen joukkoon sokerit, inkiväärijauhe, sitruunamehu ja lopuksi kermavaahto. Täytä kakku vasta vähän ennen tarjoiua, jotta kakku pysyy rapean taikkaana. Levitä täyte toiselle pohjan puolikkaalle ja nosta toinen puolikas täytteen päälle.
Brita on mielestäni ehdoton juhannusherkku, raikas ja kevyt. Lisäksi kakku on tosi herkullinen ja helppokin, Alkuperäisessä brita-kakun täytteessä on kaiketi kiiviä, mutta täytteessä voi käyttää hedelmiä ja/tai marjoja oman mielensä mukaan. Raparperi vaan sattuu olemaan henk.koht. suosikkini. Kokeile mikä on oma suosikkisi!
Vinkki! Brita-kakkua voi myös pakastaa. Silloin kakku kannattaa tarjota hieman jäisenä/kohmeisena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita. Kiitos niistä!