torstai 28. heinäkuuta 2011

Sitruunaruudut


Tosi sitruunaisia leivoksia! Suussasulavia suorastaan, ja vaikka nämä yksilöt eivät olleet niitä kauneimpia (aina ei mee niinku Römsöössä), maku oli silti suloisen sitruunainen ja koostumuskin vallan jees. Suosittelen kokeilemaan! Ohje on Anna Bergenstömin mainiosta Joka kokin keittokirjasta.


Puuteroidut sitruunaruudut (12-20 kpl, riippuu ruudun koosta)
Tarvitaan:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 150 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)

Päälle:
  • 3 keskikokoista munaa
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 ison sitruunan raastettu kuori
  • 5-6 rkl sitruunamehua
  • tomusokeria päälle siivilöitäväksi

Tee pohjataikina monitoimikoneella (oma huom. ei välttämätöntä). Mittaa jauhot, sokeri ja vaniljasokeri monitoimikoneen kulhoon (tai johonkin muuhun kulhoon). Lisää voi nokareina ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Taikina ei saa levätä. Taputtele se jauhotetuin sormin neliskanttiseen vuokaan (oma huom. kannattaa voidella vuoka tai laittaa pohjille leivinpaperi), kooltaan noin 20 x 25 cm (oma huom. tai mikä pyrex nyt sattuu löytymään..). Paista uuni keskitasossa 200 asteessa 12-15 minuuttia.

Vatkaa sillä aikaa munat ja sokeri todella ilmavaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, sitruunamehu + kuoriraaste. Kaada esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 10 minuuttia. Sitruunakreemi on vielä löysää, kun kakku otetaan uunista, mutta niin sen pitääkin olla. (oma huom. mutta ei liian löysää, esim. oma uunini paistaa kyllä pinnan tosi nopsasti hirmu tummaksi ja näyttää, että 10 min. riittää. Todellisuudessa kannattaa pitää melkein viisitoistakin minuuttia, jotta kreemi on riittävän kypsää, mutta silti hieman löysää, silloin pinta vaatii suojakseen leivinpaperin paistamisen loppuvaiheessa, jottei ihan musta tule.)

Puuteroi todella runsaasti tomusokeria (teesihdin läpi) vastapaistetun, lämpimän kakun päälle ja anna sitten jäähtyä kokonaan ja seistä vielä seuraavaan päivään. Ota kakku vasta sitten vuoasta ja leikkaa 6 x 6 cm:n kokoisiksi ruuduiksi (oma huom. tämä siis kirjan ohje, 20 x 25 cm vuoalla ei kyllä millään saa 6 x 6 cm kokoisia paloja 20 kpl.. Eli kunhan ovat mukavan kokoisia omasta mielestäsi :). Tuloksena on erittäin hyviä leivoksia, jotka kaiken lisäksi ovat tavattoman helppotekoisia. Juhlissa leivokset voi tarjota annoslautasilta marjojen ja sitruunamelissan lehtien koristamina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita. Kiitos niistä!