maanantai 7. maaliskuuta 2011

Herkkusunnuntai

Sunnuntai oli lauantain tapaan ihana päivä. Meille tuli vieraita ja sehän tarkoittaa, että täytyy olla herkkuja, tietty. Tässä tarjottavat:

Juustotangot

Vasemmalla edamjuustotankoja, oikealla Aurajuustotankoja (joista oli puolet jo syöty kun tajusin ottaa kuvan).


Tämä on luottoreseptini monen vuoden takaa. Jostain lehdestä äitini sen löysi. Ohje on niin simppeli, ettei sitä oikein ehkä edes reseptiksi voi sanoa. Onnistuu poikkeuksetta.

Tarvitaan:

  • torttutaikinalevyjä
  • Aurajuustoa tai edam- tms. raastetta
  • kananmunaa voiteluun
  • (unikon- tai seesaminsiemeniä)


Sulata torttutaikinalevyt. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kauli sulaneita taikinalevyjä hieman. Ota puolet levyistä ja levitä niiden päälle murusteltu Aurajuusto tai juustoraaste. Nosta tyhjät taikinalevyt juustoraasteisten levyjen päälle. Kauli vielä hieman, että levyt tarttuvat toisiinsa (jos tavallinen juustoraaste on kovin kuivaa, kannattaa levyjä hieman kostuttaa vedellä). Leikkaa noin 1-2 cm leveitä suikaleita taikinasta. Kiepauta suikale kierteelle, laita uunipellille ja voitele kananmunalla. Pinalle voi vielä ripotella unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 10 minuuttia, tai kun tangot ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.


Riisisuklaa



Tämä mainio ja taas erittäin yksinkertainen ohje löytyi Yhteishyvän Ruoka-lehdestä numerosta 12.10 nimellä Riisimurotryffelit. Muutin ohjetta sen verran, että käytän margariinin sijasta voita. En myöskään tee yksittäisiä riisisuklaapalloja, vaan joko sulkaapatukoita, jotka voi helposti ottaa "evääksi" tai ison riisisuklaalevyn, jonka voi sitten murtaa/leikata sopiviksi paloiksi (kuten kuvassa). Tällä kertaa keittiössä touhusi myös avulias vieraamme, riisisuklaaherkut syntyivät häneltä käden käänteessä.


Racletet - kulinaarinen seurapeli

Vieraamme lunastivat käynnillään myös joululahjansa, raclette-herkutteluillan. Tähän ruokalajiin ei itselläni ole sen kummempaa reseptiä kuin että varaa pöytään paljon erilaisia ihania juustoja, tomaattia, paprikaa, maissia, oliiveja, meetvurstia, kinkkua ja mitä nyt mielesi tekeekään! Kokoa mieleisesi annos pannulle ja laita raclettegrilliin, anna juuston lämmetä ja muuttua sulaksi, kaavi lautaselle ja nauti. Jos et omista raclettegrilliä voit valmistaa racletet myös tavallisella pannulla hellanlevyllä. Nämä herkut katosivat suuhun niin nopeasti, ettei kuvaa ehtinyt edes harkita :)


Kinuskipannacotta



Jälkiruoaksi tarjosin omaa kestosuosikkiani kinuskipannacottaa. Jälkiruoan nimi on kyllä sikäli harhaanjohtava, että se on oikeastaan kinuskirahkaa. Panna cotta tosin sanamukaisesti tarkottaa keitettyä kermaa ja kyllähän se kerma kinuskia valmistettaessa keittyy. Koostumus myös tässä herkussa on vanukasmainen kuten aidossa pannacotassakin. Ja kuulostaahan pannacotta toki hienommalta kuin rahka. Alkuperäinen ohje täältä, joskin reseptit tuppaavat käytössäni aina hieman muuttumaan, kuten nytkin. Tästä ohjeesta tulee 6-8 annosta.

Tarvitaan:

  • 4 dl kuohukermaa
  • 3 dl (fariini)sokeria
  • 2 prk à 250 g maitorahkaa
  • marjoja
  • marjakeittoa
Sekoita kerma ja sokeri kattilassa, keitä kinuskiksi: anna liemen kiehua ja sekoittele välillä, varo ettei kuohu yli. Kinuski on valmista kun tippa kinuskia jähmettyy kylmään veteen pudotettuna, tämä on ns. kuulakoe. Keittoaika vaihtelee mm. kinuskin määrästä riippuen 15-25 minuuttiin.

Anna kinuskin jäähtyä, sekoita välillä. Lisää rahka ja sekoita massa sauvasekoittimella tasaiseksi. Jaa mieleisiäsi marjoja annosmaljojen pohjalle. Kaada päälle kinuski-rahkamassa, jätä tilaa keitolle. Peitä ja laita jääkaappiin jähmettymään. Lisää annoksiin mieleisesi marjakeitto juuri ennen tajoilua. Keitto kannattaa kaataa lusikan kautta, näin se ei tee kuoppaa kinuski-rahkamassaan ja näyttää muutenkin siistltä. Marjakeitonkin voi tehdä helposti itse, mutta olen sen verran laiska, että käytän yleensä valmiita marjakeittoja ja hyvin toimii.

Vinkki! Itse teen lähes aina ns. vaalean kinuskin eli käytän tavallista hienoa sokeria, sillä fariinisokeria ei yleensä löydy kaapistani, enkä tämän takia viitsi sitä ostaa sinne kuivumaan. Tavallinenkin sokeri siis kelpaa oikein hyvin, kinuski ehkä keittyy hieman pidempään ja väri on vaaleampi, maku kuitenkin aivan yhtä hyvä kuin tummassakin kinuskissa.


Vadelmakupliva

Juomana oli vadelmaista kuplavettä: vadelmamehutiivistettä, Russchian-juomaa ja kivennäisvettä. Tosi hyvä janojuoma, ei liian makea. Ja ihanan värinen. Loistava myös booli/drinkkipohjaksi. Koristukseksi ja viilentäjäksi juomaan voi laittaa pakastevadelmia. Alkuperäinen idea täältä, hieman muunneltuna tosin.


Sokerina pohjalla...

Kaiken syöpöttelyn jälkeen pelasimme vierailtamme tupaantuliaislahjaksi saamaamme Blokusta. Aivan mainio peli, ja mikä parasta, mä voitin! Aivan mahtava päivä hyvässä seurassa. Millainen on sinun mahtava päiväsi?

4 kommenttia:

  1. Oli ihana päivä ja mielettömän hyvät tarjoilut! Tuhannesti kiitos! :) Jenni

    VastaaPoista
  2. Oi kiitos juustotankoreseptistä, mun on niin kauan pitänyt kysyä sulta sitä. Nam. Teen niitä heti! :)

    VastaaPoista
  3. Vai että on nuo tangot noin helppoja tehdä! Eipä ole tullut mieleen :P Nam nam, pistänkin pian reseptin kokeiluun!

    VastaaPoista
  4. Jenni: Kiitos vielä teille kun tulitte ja olitte :)

    Mai: Eipä kestä! Lisää suosikkireseptejä on vielä luvassa..

    Venus: Ovat kyllä, kauniin näköiset ja herkulliset vähällä vaivalla. Kerro ihmeessä miten sujui! Ja tervetuloa lukijaksi :)

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat erityisen tervetulleita. Kiitos niistä!